Een huis kopen? Juist nu!

Geplaatst op 13-12-2013

De omslag naar een stabilisatie en vervolgens weer stijging van de woningprijzen lijkt zich op dit moment voor te doen. De meest recente onderzoeken van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de woningprijzen in 2013 in een aantal gebieden al licht zijn gestegen. Eindelijk een teken van herstel, ook al wordt voor komend jaar nog een lichte daling van de huizenprijzen voorspeld. Hoe dan ook, de huidige markt biedt kansen voor de consument. Een overzicht van die kansen:

 • De hypotheekrente is historisch laag
  De maandelijkse lasten van rente en aflossing zijn daardoor uitzonderlijk laag. Bovendien heb je als koper de zekerheid van vaste woonlasten, als je ervoor kiest de hypotheek vast te leggen voor een langere periode.
 • De woningprijzen stabiliseren
  Nu kopen betekent dus dat je tegen de laagste prijzen sinds jaren in het bezit kunt komen van een woning en vervolgens kunt profiteren van waardegroei. Een snelle terugkeer naar de prijsniveaus van vóór de crisis is echter onwaarschijnlijk.
 • De NHG gaat omlaag
  De Nationale Hypotheek Garantie wordt in 2014 weer teruggebracht naar het oude niveau van 265.000 euro. Op dit moment is de NHG tijdelijk verhoogd naar 290.000 euro. Koop je een huis met NHG, dan heb je een lagere rente en minder risico als je buiten je schuld je hypotheek niet meer kunt betalen. Als je nu koopt, kun je dus ook een duurdere woning met NHG kopen.
 • De maximale financiering daalt
  De maximaal verkrijgbare hypotheek daalt in de komende vijf jaar van 105 naar 100 procent. Dat betekent dat je de kosten koper (tien procent van de koopprijs) in de toekomst niet langer kunt financieren, maar met eigen geld moet betalen.
 • Kopen is voordeliger dan huren*
  Voor veel mensen is het nog een dilemma, maar cijfers tonen het onomstotelijk aan: kopen is financieel gunstiger dan huren. Dit komt onder meer doordat, zoals het kabinet heeft bepaald, de huurprijzen extra zullen stijgen: 4,5 procent voor sociale huurwoningen en 6,5 procent voor vrije sector huurwoningen. Een voorbeeld laat het verschil zien:

Voor een woning met een huur in 2013 van 650 euro betaal je in 2023 maandelijks 1.009 euro als de jaarlijkse stijging 4,5 procent bedraagt. Ter vergelijking: voor een koophuis van 170.000 euro en een hypotheekrente van 5 procent betaal je nu maandelijks 653 euro en in 2023 710 euro. En je bouwt ook nog eens eigen vermogen op. Bovendien kun je je huis naar hartenlust verbouwen of uitbouwen. Als je huurt, dan moet je genoegen nemen met de woning zoals deze is. Sterker nog, als je gaat verhuizen en je hebt iets in de woning verandert, dan moet je deze in haar oorspronkelijke staat terugbrengen. En dat kost geld.

* Informeer bij je financieel adviseur of kopen ook voor jou voordeliger is dan huren.

 • Een huis kopen? Juist nu!

Wilgenwende Dordrecht

Contactpersonen Wilgenwende

OZP Makelaars
Makelaar

OZP Makelaars