Uw kind helpen bij de aankoop van een woning

Geplaatst op 21-05-2014

Schenken

Als u een groot bedrag aan uw kind schenkt, betekent dit dat uw kind vermogen krijgt. Uw kind kan dit gebruiken om een woning te kopen. De hypotheek is dan lager, waardoor hij of zij lagere maandlasten heeft. Of uw kind kan toch een woning kopen die net wat ruimer is.

Kinderen hoeven geen schenkbelasting te betalen over de eerste € 5.141,- die zij van hun ouders ontvangen. Krijgen zij meer, dan betalen zij over dat deel 10 procent schenkbelasting tot een bedrag van € 118.254,-. Krijgen zij nog meer, dan betalen zij daarover 20 procent. U kunt ook de schenkbelasting voor uw kind voor uw rekening nemen.

Als het gaat om een schenking voor de woning, dan kan er een extra hoge vrijstelling gelden. De eenmalig extra verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar (voor 2013 was dat tot 35 jaar) bedraagt € 51.407,-. Dit bedrag kan worden gesplitst in bedragen van € 24.676,- en € 26.731,-. Voor het laatste bedrag geldt de voorwaarde dat de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning van het kind. Dit is onder meer voor de aankoop of verbouwing van een woning, maar ook voor een aflossing op de hypotheek. Voor het eerste bedrag geldt deze bestedingseis niet. De totale schenking moet wel in één kalenderjaar worden gedaan. Ook moet u(w kind) een beroep doen op de vrijstelling in de aangifte schenkbelasting.

Tijdelijke verhoogde vrijstelling in 2014!
In 2014 geldt een verruiming van de schenkingsvrijstelling tot € 100.000,-. Het moet gaan om een schenking voor de eigen woning (hoofdverblijf). Bijvoorbeeld voor de aankoop, verbouwing van de woning of voor de aflossing van een eigenwoningschuld.

Tijdelijk
De verhoging van de vrijstelling is tijdelijk; tot 1 januari 2015. De vrijstelling geldt niet alleen voor schenkingen aan kinderen, maar ook voor schenkingen aan anderen (kleinkinderen, neven/nichten, niet-familieleden). Er is geen leeftijdseis. Ook mag met een dergelijke schenking een eventuele restschuld worden afgelost. 

Hebben kinderen in het verleden al van de verhoogde vrijstelling gebruikgemaakt voor een schenking van ouders? Dan wordt dat bedrag afgetrokken van het maximum van € 100.000,-. Ouders kunnen het restant nu alsnog onbelast schenken. 

Wilt u gebruik maken van deze regeling? 
Het is dan belangrijk dat u dit doet voor 1 januari 2015. 

Voor verdere uitleg van de schenking regels en voorwaarden verwijzen wij u graag naar uw eigen financieel adviseur of notaris.

Wilgenwende Dordrecht

Contactpersonen Wilgenwende

OZP Makelaars
Makelaar

OZP Makelaars